Stabbur ved Øyer Ungdomsskole
Øyer og Tretten Historielag (ØTH) eier et gammel stabbur og ei lita lyu som står ved ungdomsskolen i Øyer. Stabburet kommer fra garden Jevne i Øyer, men en mener at det opprinnelig kommer fra prestegarden i Øyer. På stabburet er det lagret en del gamle redskaper og bruksting etter Peder Sundby på Sundgarden, gitt som gave til historielaget.
Det var meningen at stabburet skulle nyttes aktivt i undervisningen på skolen, men det har ikke vært i bruk på mange år. På ungdomsskolen er det nå på nytt et ønske om å kunne bruke stabburet i forbindelse med praktisk rettet undervisning. Historielaget er på sin side interessert i å ta vare på stabburet og ser dette som et interessant samarbeidsprosjekt med ungdomsskolen. Dette vil være et tiltak som er i tråd med historielagets formål.
Ungdomsskolen bruker i dag området rundt stabburet og lyua, men ikke sjølve husene. I sammenheng med valgfaget «Levende kulturarv» er det uttrykt interesse for å kunne få tilgang til stabburet og bruke dette aktivt.
I forbindelse med ny bruk av stabburet har det vært behov for å gjennomføre ulike tiltak, bl.a., opprydding i området, utskifting av dårlige bygningsdeler samt framføring av strøm og installasjon av lys. Det er også satt opp ny skigard ved stabburet slik at det gir et fint helhetsinntrykk av hele området og at det kan framstå som ei grønn lunge. Historielaget har i samarbeid med ungdomskolen søkt om og fått tildelt midler fra Sparebankstiftelsen DNB for å kunne finansiere disse tiltakene
.
Lyu ved Øyer Ungdomsskole
.
Lyua har stått i Kalvlykkja som tilhørte garden Sør-Hovde på Tretten. Den ble gitt som gave fra Ouden Wasrud til ØTH og ble flyttet til ungdomsskolen i 2002/03
Kveinnhus i Mølleparken
To kvernhus ble i sin tid gitt som gaver til historielaget fra Hov i Øyer og fra Kampen i Baklia. Husene ble først samlet i Vik skulegard på Tretten, som da fungerte som leirskole. Her sto de sammen med et stabbur og ei lyu som også tilhørte historielaget. Seinere ble alle husene flyttet til Ungdomsskolen i Øyer. Et av kvernhusene var tenkt plassert i Mosåa nede ved E6, men planen måtte skrinlegges på grunn av konflikt med utvidelse av E6.
Ekstraordinært årsmøte 2013 vedtok å sette opp et kvernhus i Mølleparken ved Moksa på Tretten. Mølleparken var åpnet 2004. Det ble bestemt å slå sammen deler av de to kvernhusene for å få et komplett hus. Kverna fra Hov var i best bygningsmessig tilstand og ble brukt, men supplert med inventar fra Kampakverna . Det ble laget en ny kvernkall for å få ei fungerende kvern. Det viste seg imidlertid vanskelig å få etablert en sikker og funksjonell vassforsyning til kverna, og dessuten ble det stilt spørsmål om den framtidige bruken.
Resultatet ble at styret i historielaget i 2022 vedtok at kverna skal bevares som et kulturminne, men uten å være i operativ drift å «gamlemåten».
.